Ordu’nun geçim kaynakları nelerdir?
İlimizin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olsa da; özellikle sanayi ve gıda sektörü olmak üzere belirli sektörlerde gelişmektedir. İlin sanayi profiline baktığımızda, fındık kırma, işleme ve entegre etmeye adanmış işletmelerin %30’u ilk sırada yer almaktadır.
Ordulular çepni mi?
1548 yılında Ordu, Karahisar-ı Şarki Sancağı’na (Giresun’un bugünkü Şebinkarahisar ilçesi) bağlandı. Bölgemizdeki Türkler, Anadolu’nun hemen her bölgesinde olduğu gibi, oba, kabile ve boy gibi toplumsal gruplara ayrılmışlardı. Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir.
Ordu ilinin özellikleri nelerdir?
Ordu ili, 37. ve 38. derece doğu meridyeni ile 40. ve 41. derece kuzey arasında yer almaktadır. Doğuda Giresun, batıda Samsun, güneyde Sivas ve Tokat, kuzeyde ise Karadeniz ile çevrilidir. İlin sorumluluk alanı 115 km’dir. Genişlik: 62 km. derinliğindedir.
Orduya neden Ordu demişler?
Ordu adı, Hacı Emiroğlu Süleyman Bey’in 1396 yılında Giresun’u fethetmek için bugünkü Eskipazar’ın yerinde topladığı 12.000 kişilik ordudan gelmektedir.
Orduda ne tarımı yapılır?
İlimizin kıyı kesimlerinde fındık, kivi, çilek, ceviz, elma, hurma başta olmak üzere çok sayıda meyve türü yetiştirilirken; iç kesimlerde mısır, patates, arpa, buğday, fasulye gibi tarla ürünlerinin üretimi ile hayvancılık yoğunlaşmıştır.
Ordu ili neyi ile meşhur?
Ordu, ormanlık alanlarıyla bilinen bir şehirdir. Karadeniz bölgesinin hava ve iklim koşullarını en iyi şekilde yansıtır. Ayrıca birçok yerel yemeği de öne çıkarır. Bunlar arasında pazı krep, soslu patlıcan ve taze bezelye sosu gibi birçok seçenek bulunur.
Çepniler laz mı?
Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepni halkının bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden kaynaklanır ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.
Ordu il olmadan önce nereye bağlıydı?
Ordu, 1920 yılına kadar Trabzon İline bağlı bir kaza iken, 4 Nisan 1920 tarihli 69 sayılı “Bağımsız Ordu-Livası Teşkilatı Hakkında Kanun” ile Canik Sancağına bağlı ve merkezi Ordu olan Fatsa kazası da Ordu’ya bağlanarak bağımsız Ordu Livası olmuştur. 1923 yılında “Sancak” ismi “Vilayet” olarak değiştirilmiştir…
Orduluların soyu nereye dayanıyor?
Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir. Yerleşim vadiler boyunca gerçekleşmiştir. İlçe ile köy arasında Çamaş, Bolaman, Niyabet-i Satılmış (Aybastı) gibi yerleşim yerleri ve köyler Bolaman Vadisi boyunca ortaya çıkmıştır.
Ordu Türkiye’nin kaçıncı büyük şehri?
Karadeniz’in incisi Ordu, 728 bin nüfusuyla Türkiye’nin nüfus bakımından 30. büyük ilidir.
Ordunun eski ismi nedir?
Ordu İli, M.Ö. 400’lü yıllardan önce “Kotyora” ismiyle, şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta, halk arasında Bozukkale olarak bilinen bölgede kurulmuştur. Kotyora, “Kut bölgesi” anlamına gelmektedir.
Orduya kar yağar mı?
İklim. Ordu ili Karadeniz iklimine sahiptir. Ancak arkasındaki dağ yükseklikleri azaldıkça kışın soğuk gün sayısı bir veya iki günle sınırlıdır. İlin iç kesimlerinde yükseklik arttıkça bu bölgelerdeki soğuk daha şiddetlidir. Kışın iç kesimlerde 6 ay kar yağar.
Ordu Alevileri nereden gelmiştir?
Genellikle Ordu-Giresun-Gümüşhane-Bayburt-Vakfıkebir arasındaki bölgenin yüksek köylerinde yaşayan Türkmen/Çepni asıllı Güvenç Abdal Dergâhı Alevileridir.
Ordu’da hiç deprem oldu mu?
Ordu ili tehlikeli 3. derece deprem kuşağında yer almaktadır. Bölgeye en yakın fay hattı 7.9 büyüklüğündeki Kuzey Anadolu Fay Sistemi, 1939 Erzincan ve 7.
Ordulular en çok nerede yaşıyor?
Ordu’da yaşayan 1 milyon 535 bin nüfus nerede yaşıyor? (Ordu İl Nüfus Müdürlüğü’ne kayıtlı nüfusun dağılımı) 672 bin, #521 bin Ordu’da, #63 bin İstanbul’da, #48 bin Ankara’da, #42 bin Samsun’da, #25 bin Kocaeli’nde, #İzmir’de yaşıyor. Bunların 23 bini #Tekirdağ’da, 17 bini #Bursa’da, 12 bini #Antalya’da yaşıyor.
Ordu’da hangi maden çıkarılır?
Çok sayıda maden yatağı ve yatağının bulunduğu Ordu ilindeki araştırmaların çoğu Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülmüş ve yürütülmeye devam etmektedir. Genellikle volkanik kayaçların hakim olduğu bölgede bakır, kurşun, çinko, altın, gümüş ve manganez gibi metalik mineraller başlıca zenginleşmeyi temsil etmektedir.
Ordu ne üretir?
Sadece en fazla fındık üreten il olmakla kalmayıp, ekonomik potansiyeli de gelişmekte olup kivi, bal, hamsi ve balıkla daha da büyük umutlar vaat etmektedir. Halipiler, Hititler, Medler, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar bölgede hüküm sürmüştür.
Orduluların soyu nereye dayanıyor?
Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir. Yerleşim vadiler boyunca gerçekleşmiştir. İlçe ile köy arasında Çamaş, Bolaman, Niyabet-i Satılmış (Aybastı) gibi yerleşim yerleri ve köyler Bolaman Vadisi boyunca ortaya çıkmıştır.
Ordu’da sanayi faaliyetleri nelerdir?
OrduNüfus (kişi) (2023)775.