Atatürk’ün mezesi nedir?
Atatürk Mezesi (Sarımsaklı Kara Bakla Ezmesi)9 Kasım 2023
Ermeni mezesi nedir?
Genellikle patates veya unla karıştırılmış nohut bazlı bir hamurdan oluşan, içine soğan, fındık ve kuş üzümünden yapılmış bir iç harcı saran ve otlar ve baharatlarla tatlandırılan bir Ermeni yemeğidir. Ayrıca, içeriğindeki tahin, üstüne farklı bir lezzet katar.
Sultan mezesi nedir?
Bol mercimekli bu meze sofranızın vazgeçilmezi olabilir. Hazırlaması çok kolay olan ve kırmızı mercimekle de meze yapabileceğinizi kanıtlayan bu güzel mezeyi çok seveceksiniz. “Mercimek böreği” olarak da adlandırılan bu lezzet sofranıza çok yakışacak.
Girit mezesi neyle yapılır?
Ege sofralarının baş konuğu olan Girit ezmesi yapımında çeşitli peynir çeşitleri, maydanoz, sarımsak, ceviz ve baharatlar kullanılır. Bu malzemeler küçük parçalara ayrılıp karıştırılarak eşsiz bir Girit ezmesi tadı elde edilir.
Atatürk’ün rakısı nedir?
Atatürk’ün tercih ettiği rakı Demitreopula Rakı’ydı. İçerken mezelere dokunmaz ve sadece kavrulmuş leblebi yerdi. Merhum Behçet Kemal Çağlar’dan öğrendiğime göre bunlar isstragalya yani tuzlu, beyaz kavrulmuş leblebiymiş.
Atatürk rakının yanında ne yerdi?
İçecekler arasında en çok rakıyı seven Atatürk, meze olarak da en çok favayı severdi. Bu nedenle favanın rakı sofrasında bulunmasını özellikle istemişti.
Ege mezesi nedir?
Arpa eriştelerini haşlayıp süzgeçten geçiriyoruz. Derin bir kaseye rendelenmiş sarımsak, haşlanmış arpa erişteleri, mısır, küp doğranmış salatalık turşusu, 1-2 dal ince kıyılmış dereotu ve maydanoz, zeytinyağı, tuz, süzme yoğurt ve mayonez koyuyoruz. Her şeyi iyice karıştırıp chili ile servis ediyoruz.
Selanik mezesi nedir?
Mümkünse, bir toprak kabın (güveç) içine bir parça domates koyun, üstüne büyük peynir parçaları, üstüne daha fazla domates dilimi koyun ve üstüne acı yeşil biber serpin. Karabiber ve kekik ekleyin ve zeytinyağı ile iyice gezdirin. Peynir eriyene ve domatesler hafifçe pişene kadar yaklaşık 15-20 dakika fırında bırakın.
Manço mezesi nedir?
Köpoğlu mancası Trakya’da sıkça rastladığımız lezzetli bir mezedir. Közlenmiş patlıcan, domates, biber, sarımsak ve yoğurttan yapılan bu lezzetli mezeyi mutlaka denemelisiniz.
Alaçatı mezesi nedir?
Alaçatı’dan bilinen Atatürk mezesi, kara baklanın en lezzetli versiyonlarından biridir. Sofralarınıza farklı Ege esintileri katmak için tercih edebilirsiniz.
Ata mezesi nedir?
Haşlanmış börülceyi, zeytinyağını, sarımsağı, kimyonu, suyu ve limon suyunu mutfak robotuna koyup koyu bir kıvama gelene kadar karıştırıyoruz. Afiyet olsun.
Votka mezesi nedir?
Keyifli sohbetlere eşlik etmesi için votka ile bir tabak kuruyemiş hazırlayabilirsiniz. Kuruyemişleri çiğ yemek midenizi bir nebze olsun kurtaracaktır. En iyi votka mezeleri arasında fındık, fıstık, badem, kaju ve ceviz genellikle votka için tercih edilir.
Cunda mezesi nasıl yapılır?
Arçelik Recital Rende El Blender Setine ceviz, lor peyniri, tulum peyniri, lor peyniri, dereotu, kekik, karabiber, biber salçası, acı biber, sarımsak, zeytinyağı ve tuzu koyup iyice karıştırın. Hazırladığınız harçtan parçalar koparıp avuçlarınızda küçük toplar haline getirin. Cunda macununuz hazır.
Atom meze içinde ne var?
Atom mezesi çok az malzeme gerektirir. Ana malzemeleri yoğurt ve biberdir. Atom mezesi yeşil biberle veya isteğe bağlı olarak acı biberle hazırlanabilir.
Hibeş mezesi nedir?
Tahin, limon, sarımsak ve kimyondan yapılan Antalya’ya özgü bir meze.
Atatürk rakıyı hangi leblebiyle içerdi?
Beyaz leblebi, sarı leblebi ve siyah benekli sarı leblebi rakı sofralarında çok sevilir. Atatürk’ün leblebiye olan düşkünlüğü düşünüldüğünde akla Selanik’te yediği Stragalya leblebisi gelir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği yemek nedir?
Gazi Mustafa Kemal Atatürk sofra adabına ve sadeliğe değer veren bir adamdı. Atatürk’ün en sevdiği yemek etsiz fasulye ve pilavdı. Peynirli tatlı en sevdiği yiyeceklerden biriydi.
Atatürk en son ne yemek istedi?
Atatürk’ün ölmeden önce yemek istediği son yemeğin enginar olduğunu biliyor muydunuz? Atatürk hastalığının son günlerinde karaciğer dostu olan enginarı istiyordu. Mevsim uygun olmadığı için HASAN Rıza Soyak iklim nedeniyle erken hasat yapılan Hatay’dan enginar sipariş etti.
Mütebbel meze nasıl yapılır?
Közlenmiş patlıcana sarımsak, limon suyu, tahin, yoğurt ve tuzu ekleyip hepsini güzelce karıştırıyoruz. Servis tabağına alıp tavada tereyağı, zeytinyağı, ceviz ve pul biberi kavurup üzerine döküyoruz. Afiyet olsun şeker 🔥🔥.