Mutevellit nasıl yazılır TDK?
Kökeni: “Mutevellit” kelimesi Arapçadan Türkçeye gelen bir kelimedir. Arapça kökenli olan “متولّد” (mutevalid) kelimesinden türemiştir. “Mutavellid” “doğmuş, ortaya çıkmış” anlamına gelir ve aslen bir şeyin sonucu veya sonucu olarak ortaya çıkma anlamına gelir.
Mütevelli nasıl yazılır?
Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre, Türkçede çok çeşitli anlamlara gelen mütevelli sözcüğü tek başına veya çeşitli ifadelerle birlikte kullanılabiliyor.
Mütevelli heyeti nedir TDK?
Vakıfların karar organı “Vakıf Mütevelli Heyeti”dir. Bu mütevelli heyetlerinin kararları il ve ilçelerdeki tüm yardım programlarını yürürlüğe koyar. Kararlar meclis katılımcılarının basit çoğunluğu ile alınır. Eşitlik halinde vakıf başkanının oyu 2 oy olarak sayılır.
Mütevelli olmak nedir?
Sözlük anlamı “başkasının işini gören, dostluk gösteren, başkalarını gözeten” olan “mütevelli” kelimesi, vakıf senedindeki hükümler, dinî hükümler ve yürürlükteki kanunlar çerçevesinde vakıf işlerini yönetmekle görevli kişi anlamına gelmektedir.
Mutevellit ne demek?
“Mütevellit” kelimesi bir olayın meydana gelmesinden kaynaklanan sonucu belirtmek amacıyla kullanılır. Örneğin, “Bu çığ kar yağışı sonucu meydana geldi” cümlesinde “mütevellid”, olayın nedenini belirtmek için kullanılır.
Mütevellit ne demek eş anlamlısı?
– Doğmuş, doğmuş, – Doğmuş, meydana gelmiş, Bu şekilde her iki anlamı da cümle içinde veya ayrı ayrı kullanabilirsiniz.
Mütevellit nasıl kullanılır?
Oldu, oldu bir sebepten: Senin huzuruna çıkamadım çünkü senden utanıyordum. Doğdu, doğdu: ilk çocuğu kızdı, şimdi bir de oğlan istiyorlar.
Mütevelli Heyeti ne demek?
Mütevelli Heyeti, üniversitenin en yüksek karar organıdır ve üniversitenin tüzel kişiliğini temsil eder. Mütevelli Heyeti, Mütevelli Heyeti tarafından dört yıllık bir süre için atanan adaylar arasından seçilen en az yedi üyeden oluşur.
Mütevelli ne demek Osmanlı?
Bazı eyaletlerde “bakan” veya “mütevelli” olarak adlandırılan vakfın yöneticisi, Osmanlı hukukunda “mütevelli” olarak adlandırılır. Bazı durumlarda, vakfı hukuki işlemlerde ve yasal işlemlerde temsil etme ve vakıf adına hareket etme yetkisine sahip olan mütevelli, vakfın görevlerini yerine getiremeyebilir veya bunları gerektiği gibi yerine getiremeyebilir.
Mütevelli Heyeti maaş alır mı?
Mütevelli Heyeti Başkanı ve üyelerine bundan sonra herhangi bir ödeme yapılmayacaktır.
Mütevelli heyetinde kimler olur?
Mütevelli Heyeti üyesidir. Gördüğünüz gibi vakıf kurulları; vakfın başında bulunan vali dahil illerde 14 kişiden, ilçelerde ise kaymakam dahil 12 kişiden oluşmaktadır.
Mütevelli Heyeti kaç gün sürer?
Sosyal yardım denetçisi, hane ziyaretlerinden ve merkezi denetimlerden elde edilen verileri mütevelli heyetinin gündemine alır. Her iki haftada bir toplanan mütevelli heyeti, tüm başvuruları inceler ve bunlar hakkında karar verir.
Tarihte mütevelli ne demek?
Mütevelli: Vakfın işlerini yönetmek, vakfı şeri hükümlere ve vakfın şartlarına uygun olarak gözetmek ve korumak üzere atanan kişiler için kullanılır. Bazı konularda mütevellinin yerine geçmek üzere hâkim tarafından atanan kişiye kaim-i makam-i mütevelli denir.
Mütevelli heyet ödemesi nedir?
PTT aracılığıyla annelere sağlanan ve Mütevelli Heyeti kararıyla ihtiyacı tespit edilen ailelere, 0-60 aylık çocukların sağlık ocağında düzenli sağlık muayenelerinin yapılması ve hanenin SGK’ya kayıtlı olmaması şartıyla periyodik olarak ödenen nakdi yardımlardır.
Mehaz hukuk nedir?
Mehaz Kolluk Kuvvetleri: Alman İdari Suçlar Kanunu’nun İncelenmesi. Alman Kargaşalık Yasası; İdari Suçlar Kanunu’nun kaynağı olan yasadır.
Mutevazı nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre modest kelimesinin doğru yazımı “mütevazı”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. Doğru cümlede kullanımı: Olimpiyat madalyasını kazanan atlet zaferini mütevazı bir şekilde kutluyor.
Mutareke nasıl yazılır TDK?
Bu kelime sıklıkla truce, feverice olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı ceasefire şeklinde olmalıdır.
Müsayit nasıl yazılır TDK?
müsait s. (mevcut) Ar. musā’id 1. Uygun, elverişli: Uygun bir günde geleceğim. 2. flört etmeye istekli, kolayca flört edebilen (kadın).
Mütevellit nasıl kullanılır?
Oldu, oldu bir sebepten: Senin huzuruna çıkamadım çünkü senden utanıyordum. Doğdu, doğdu: ilk çocuğu kızdı, şimdi bir de oğlan istiyorlar.