Ceza davaları nelerdir?
Ceza davası, savcının, bir iddianameye dayanarak suç işlediğine dair “yeterli şüphe” bulunan kişileri kovuşturmak için yaptığı bir kamu şikayetidir. Nitelikleri ne olursa olsun, tüm ceza davaları kamu davalarıdır. Bunun nedeni, savcının koşullar karşılandığında şikayette bulunması gerektiğidir.
Ceza hukuku hangi davalara bakar?
Ceza hukuku, toplumsal düzeni bozan suçlarla ve buna karşılık verilen cezalarla ilgilenen bir hukuk dalıdır. Kamu düzenini korumak için suç işleyen kişilerin yargılanmasıyla ilgilenen bir hukuk dalı olan ceza hukuku, suç işleyen kişilerin adalet sistemi önünde hesap vermesini sağlar.
Kaç çeşit ceza mahkemesi vardır?
5235 sayılı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 8. maddesine göre ceza mahkemeleri, ilk derece ceza ve ağır ceza mahkemeleri ile özel kanunlarla kurulan diğer ceza mahkemelerinden oluşur.
Ceza hukuku neleri kapsar?
Ceza hukuku, suç ve ceza kavramlarıyla ilgilenen kamu hukuku dalıdır. Herhangi bir kişinin, kendisi de dahil olmak üzere, malına, sağlığına, güvenliğine ve refahına tehdit edici, zararlı veya başka türlü tehlikeli olduğu düşünülen davranışları düzenler.
Hukuk davaları nelerdir?
Anayasa’ya göre ve anayasa kurallarına uygun olarak bakılan dava türlerini şu şekilde ifade etmek mümkündür: Boşanma ve tazminat davaları, Ortaklığın feshi davaları, Kira sözleşmeleri davaları, İdari davalar, Marka, patent ve fikri mülkiyet davaları, Miras davaları, Sel felaketleri ve davaları, Spor davaları Daha fazla makale…
Ağır ceza davaları nelerdir?
Türk Ceza Kanunu’nda Yargıtay; yağma, gasp (kamu görevini kötüye kullanma), sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, hileli iflas suçları ile 10 yıldan fazla hapis veya müebbet hapis cezasını gerektiren ceza davalarına bakmakla görevlidir.
Ceza hukuku neye bakar?
Ceza hukuku, suç teşkil eden fiilleri ve bunlara uygulanacak yaptırımları tanımlayan hukuk dalıdır. Ceza hukuku, yaptırımların önleyici etkisiyle hukuki menfaatleri koruma görevini üstlenir.
Ceza mahkemeleri hangi suçlara bakar?
Asliye Ceza Mahkemesi, 10 yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren dava ve işlere bakmaya yetkilidir (5235 sayılı Kanun, Madde 12). Ağır Ceza Mahkemesi, 10 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren dava ve işlere bakmaya yetkilidir.
Savcı hangi davalara bakar?
Savcılar, yasal işlemlerin yürütülmesinde yasaya uyumu, adil yargılamaları ve suçluların haklarını korumayı sağlamaktan sorumludur. Ayrıca, mahkeme işlemlerinin yürütülmesini denetler, tanıkları sorgular, delil sunar ve iddiaları destekler.
4 Büyük mahkeme Nelerdir?
Türk yargı sistemi; yargı organı (Cumhuriyet savcılığı, ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay), idari yargı organı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay), anayasa yargısı (Anayasa Mahkemesi) ve uyuşmazlık mahkemesi (Uyuşmazlık Mahkemesi) olmak üzere çeşitli dallara ayrılır.
1 sulh Ceza Mahkemesi hangi davalara bakar?
Türkiye’deki sulh ceza mahkemelerinde, iki yıla kadar (iki yıl dahil) hapis ve ilgili para cezaları ile bağımsız olarak kararlaştırılan para cezaları ve güvenlik tedbirlerine ilişkin hükümlerin uygulanması için davalar görülmektedir. Ayrıca, özel kanun ve yönetmelikler davayı sulh ceza olarak nitelendirmektedir.
En üst mahkeme nedir?
Yargıtay; Yargıtay, mahkemelerin kararlarını inceleyen son mercidir. Yargıtay, mahkemelerin kararlarının yargısal incelemesini yapar. Yargıtay, kanunun başka bir yargı merciine bırakmadığı mahkemelerin karar ve hükümlerini inceleyen son mercidir.
Ceza hukuku kaça ayrılır?
Peki ceza hukuku nasıl ayrılır? Temel olarak ceza hukukunun dalları iki alana ayrılır: özel ceza hukuku ve genel ceza hukuku. Genel ceza hukuku ele alındığında ceza hukukunun ilkeleri, “suç” kelimesinin anlamı, ceza hukukunda yer alan çeşitli tanımlar, suç ve ceza kavramları gibi birçok teorik bilgiyi içerir.
Ceza hukukunun 3 temel ilkesi nedir?
Ceza hukukunun en önemli temel ilkeleri şunlardır: Kanunilik, cezanın kusurluluğu ilkesi, cezanın şahsiliği ilkesi, hümanizm ilkesi, hukukun üstünlüğü ilkesi.
4 suç Unsuru Nedir?
2.
Ceza mahkemesi hangi davalara bakar?
Bu mahkeme ceza davalarıyla ilgilenir ve genellikle hırsızlık, saldırı ve hakaret gibi suçları kapsar. Ayrıca, trafik suçları gibi belirli ceza davaları da Asliye Ceza Mahkemesi’nin yargı yetkisine girer. Bu mahkeme, ağır cezalar getirmeyen ve genellikle mahkemeye getirilen daha düşük seviyeli suçlarla ilgilenir.
Ceza dosyaları nelerdir?
Suç kaydı, bir suç işlendiğine dair iddianın mahkemeye sunulması ve davanın başlatılmasıyla oluşturulan resmi bir belgedir. Genellikle suçla itham edilen kişi hakkında toplanan deliller, ifadeler, tutanaklar, mahkeme kararları ve diğer ilgili belgeleri içerir.
Ceza mahkemesinde verilen kararlar nelerdir?
CMK’da hüküm türleri şöyle tanımlanmıştır: beraat, cezasızlık, mahkûmiyet, güvenlik tedbirine karar verilmesi, davanın reddi, davanın reddi.
Ceza davaları en fazla kaç yıl sürer?
Özellikle büyük suç örgütlerinin karıştığı davalar ve çok sayıda sanık ve tanığın olduğu davalar mahkemenin yoğunluğuna bağlı olarak daha uzun sürebilir. Ancak ortalama vermek gerekirse; basit ceza davaları genellikle 6 ay ile 1 yıl arasında sürebilirken, karmaşık ceza davaları 1 ila 3 yıl arasında sürebilir.